Patent na te pulpety mam od szwagierki. Jeden składnik i pyszny sos sprawiają, że danie rozpływa się w ustach

Dodano:
Klopsiki z kapustą Źródło: Shutterstock / Shaiith
Lubisz smak mięsa i białej kapusty? Możesz połączyć te składniki, robiąc pyszne pulpety z kapustą. Moja szwagierka podała je podczas rodzinnego obiadu i wszyscy byli zachwyceni. Sprawdź, jak zrobić te szybkie klopsiki z dodatkiem kapusty.

Wymieszane z drobno posiekaną kapustą mięso mielone zyskuje wyjątkowy smak, który nieco przypomina gołąbki. Niektórzy nazywają klopsiki z kapustą „gołąbkami bez zawijania”, jednak masa na mięsne kulki z poniższego przepisu nie zawiera ryżu, co sprawia, że ma bardziej wyrazisty smak. Dopełnieniem klopsików jest gęsty, aromatyczny i niezawierający zbędnych dodatków sos ze świeżych pomidorów.

Jak zrobić pulpety z kapustą?

Klopsiki takie możesz przygotować z ulubionego mięsa mielonego. Ja robiłem tę potrawę z wieprzowiny oraz wieprzowiny z drobiem w proporcji 1:1 i smakowała wyśmienicie. Polecam zmielić mięso samodzielnie lub poprosić o zmielenie wybranego kawałka na stoisku mięsnym. Na wszystkie pulpety i kotlety mielone najlepiej nadaje się umiarkowanie tłuste mięso – niewielka ilość tłuszczu sprawia, że danie jest soczyste i nie rozpada się w czasie gotowania. W przypadku drobiu najlepiej zmielić mięso z udźca bez kości i skóry.

Kapustę przed dodaniem do masy mięsnej możesz nasolić i odcisnąć z nadmiaru wody, ale nie jest to konieczne. Do potrawy możesz użyć młodej i zeszłorocznej kapusty białej lub kapusty włoskiej.

Zestaw przypraw i dodatków do klopsików oraz sosu możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak potrawy do indywidualnych preferencji. Do masy mięsnej dodaję m.in. podsmażoną na maśle cebulę z czosnkiem, ale możesz też dodać te warzywa posiekane surowe.

Sos zrobisz bez większego wysiłku ze świeżych pomidorów, które w sezonie zachwycają bardzo intensywnym smakiem. Świeże pomidory możesz zastąpić pomidorami z puszki lub passatą pomidorową. Wskazówka: sos zyska idealnie gładką konsystencję, jeżeli przetrzesz go przez sitko lub zblendujesz przed dodaniem do mięsa. Jeżeli zamierzasz przetrzeć sos przez sitko, to nie musisz obierać pomidorów ze skórki i usuwać gniazd nasiennych. Robię sos bez mąki i śmietany, ale możesz podać klopsiki z kapustą w tradycyjnym sosie pomidorowym ze śmietaną.

Porada: jeżeli chcesz przygotować dietetyczne klopsiki z kapustą, to zrezygnuj z panierowania mięsa w mące i ugotuj je w bulionie lub na parze.

Przepis: Pulpety mięsne z kapustą

Klopsiki z kapustą z tego przepisu możesz przygotować z ulubionego mięsa mielonego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
530 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 800 g mięsa mielonego
  • 1/4 małej główki kapusty
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 duże jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej do panierowania
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMięso mielone przełóż do miski. Czosnek i cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Zeszklij cebulę na 1 łyżce oleju do smażenia, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Jajko wybij do miseczki. Czerstwą kajzerkę namocz w mleku lub wodzie i odciśnij z nadmiaru płynu. Kapustę drobno posiekaj. Na talerzyk wysyp mąkę do panierowania klopsików.
  2. Łączenie składników i wyrabianieDo mięsa mielonego dodaj podsmażoną z czosnkiem cebulę, jajko, namoczoną kajzerkę, posiekaną kapustę i ketchup. Wyrób dłonią składniki na jednolitą masę – mięso mielone jest gotowe do formowania klopsików, gdy przestanie kleić się do dłoni.
  3. Formowanie klopsikówZwilż dłonie zimną wodą lub natłuść kilkoma kroplami oleju. Z masy mięsnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na desce do krojenia.
  4. Panierowanie i smażenieNa patelni rozgrzej olej. Panieruj klopsiki w mące pszennej i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż mięso z każdej strony, aż się przyrumieni. Podlej mięso niewielką ilością wody lub bulionu, przykryj pokrywką i duś 15 minut na małym ogniu.
  5. Przygotowanie składników sosuPomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki (opcjonalnie). Pokrój pomidory na ćwiartki i usuń gniazda nasienne (opcjonalnie). Miąższ pomidorów pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
  6. Smażenie pomidorówNa patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj na patelnię pomidory i smaż na średnim ogniu, często mieszając przez 3-4 minuty. Zmniejsz moc palnika, dodaj bulion i przykryj patelnię pokrywką. Duś pomidory, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Miękkie pomidory odparuj z nadmiaru płynu na średnim ogniu, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodaj tymianek i oregano oraz dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: w tym momencie możesz przetrzeć sos przez sitko lub zblendować na jednolitą masę.
  7. Dodanie klopsików do sosuPrzełóż klopsiki do sosu pomidorowego i gotuj kilka minut bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając.

Jak podawać klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym?

Klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym podawaj z ziemniakami, ryżem bądź kaszą oraz ulubioną surówką. Przed podaniem możesz posypać potrawę natką pietruszki lub koperkiem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...